90 закрити населени места и 3 новосъздадени - така се е променила картата на България за последните 20 години. При какви условия се създава ново село и кога са закрити най-много?

От 1995 година до началото на този месец в страната са закрити 27 населени места. От картата на България са заличени още 63 села, защото е взето решение да се присъединят към други селища.

Най-много решения за закриване Министерският съвет е взел през 2007 г., а сред условията за откриване на ново населено място са постоянно население в селището и изградена инфраструктура. Така тази година бяха създадени 3 нови села, едното от тях преди дни.

Курорт Долна Баня, на 3 км от едноимения град, уникален микроклимат, кристален въздух, красива природа. Няколко къщи за гости и хотели, почивни бази и хижи. От тази седмица това е и най-новото село в България, което ще се нарича Свети Спас по името на манастира там. В деня на светеца около нея е пълно с хора.

Точно зад нея е детски лагер, построен през 1964 г.. Още функционира, но това лято не е имало лагеруващи, ни разказва домакинът му Райко Богданов. Той работи там от 22 години.

Населеното място иска да стане село за да се развива като курорт. Така ще се подобри инфраструктурата и ще се открият туристически атракции.

От лятото и в Гоцеделчевско има ново село. Казва се Попови ливади. По документи там живеят 40 души.

Отивайки на място обаче, намираме само един. Заради броя на жителите, селото има право на кметски наместник.

И макар че в момента хора няма, там си има цяло футболно игрище - за топлите летни дни.