9 от 10 наши ученици са се завърнали с отличие от международни олимпиади през тази година, обобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Равносметката до момента е 69 медала, от които 10 златни, 37 сребърни и 22 бронзови. За сравнение през миналата година учениците са спечелили общо 72 отличия, от които 18 златни, 33 сребърни и 21 бронзови медала.

Снимка: btvnovinite.bg

Рекордьори сме в състезанията по информатика. Според класацията България е на пето място в света с общо 108 медала от първата олимпиада през 1989 г. досега. От тях златните отличия са 27, сребърните – 43, а бронзовите – 38.

Снимка: btvnovinite.bg

Откакто наши ученици участват в престижните състезания, отборите са донесли на България близо 900 медала, от които 167 златни, 308 сребърни и 418 бронзови.

Снимка: btvnovinite.bg

Само преди дни 17 ученици от три столични училища се завърнаха от Международната младежка математическа олимпиада в Индия с редица отличия. Един от тях е седмокласникът Калоян Цанев, който бе отличен със злато.

"От състезанието се върнах със златен медал от индивидуалното състезание, сребърен от отборното и с купа за груповото състезание", разказа Калоян.

Ивайла Радкова пък е единственото момиче от столичното 125-о училище, участвало в състезанието. Тя е капитан на отбора и се връща със сребърен медал. Признава, че е било трудно, но опитът за нея е ценен.

Снимка: btvnovinite.bg

Децата имали два часа да решат 15 задачи – предимно по теория на числата. Горди са и учителите, подготвяли учениците за световното състезание.

В състезанието вземат участие 37 отбора от 18 държави.