Онлайн търговците имат девет месеца, за да адаптират платформите да обслужват при еднакви условия местни купувачи и клиенти от други държави в Европейския съюз. Това са последствията от премахнатите вчера от Европейския парламент ограниченията за трансгранично пазаруване в интернет.

 

Досега в определени платформи потребителите бяха с блокиран достъп или пренасочвани към други сайтове.

Иван Миланов например опитал да купи ортопедична възглавница от Обединеното кралство. Първоначално покупката била невъзможна от България, а сега е достъпна, но на много висока цена за доставка.

„Ако съм във Великобритания и си го поръчам, доставката е безплатна в рамките на един ден, ако си го поръчам до България доставката беше 50 паунда за нещо, което струва 20“, казва той.

Снимка: bTV

63% от сайтовете в Европейския съюз не предоставят възможност на потребителите да пазаруват от друга европейска държава.

Снимка: bTV

„С новите правила всеки потребител ще може да си купи продукт или услуга от сайт, където за него е най-изгодно“, обясни еврокомисарят Ева Майдел.

Снимка: bTV

Геоблокирането е най-разпространено при домакинските електроуреди. Досега това се заобикаляше от нашите потребители с поръчка на друг адрес в Европа и доставка с малка куриерска фирма.

„Но е голяма занимавка и до известна степен е риск – губят се много нещата“, казва Миланов.

У нас през изминалата година онлайн най-много са се купували стоки за бита. Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще следи дали се спазва новият регламент за равни условия на пазаруване.

Снимка: bTV

„Ако български потребители имат проблем с това, че чуждестранен търговец не спазва регламента за забрана на геоблокрането, тогава ние можем да помогнем през Европейския център за защита на потребителите. Тогава съответния национален орган в държавата, в която е позициониран търговецът, ще може да предприеме съответните действия“, обясни шефът на КЗП Димитър Маргаритов.

Новите правила ще бъдат приложими преди края на 2018 г. и няма да включват начисляване на такси според платежния инструмент.