Депутатите одобриха поредната диференцирана ДДС ставка. След намаляването на данъка за ресторантьорските и хотелиерските услуги, включително за нискоалкохолните напитки, вече с 9-процентна ставка ще се облага и доставката на храни по домовете. Промяната, гласувана окончателно този четвъртък, влиза в сила още от 1 декември.

Мярката е временна и ще действа до края на 2021 г., а с нея управляващите целят да помогнат на най-засегнатия сектор от ограничителните мерки по време на COVID кризата.

Промяната обаче няма да се отнася до т.нар. топли витрини в магазините, откъдето човек сам може да си вземе храна за вкъщи, а там ДСС ще продължи да бъде в размер на 20%.

В предишни законодателни инициатива парламентът намали още на 9% облагането на случайните превози при екскурзионни пътувания, организирани от туроператори и туристически агенти, детските стоки и книгите.

Ползването на фитнеси и други спортни съоръжения също попадна в този обхват на тази антикризисна мярка.

Мнозинството отхвърли и идеята на опозицията ДДС да бъде намалено на 9% и за лекарствата. 

По-рано през деня депутатите не успяха да отхвърлят ветото на президента върху текстове, с които се криминализираше споделеното пътуване и се налагаха санкции до 10 години затвор. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!