Полицията затегна мерките по време на извънредното положение. Десетки съставени актове и днес за нарушаване на разпоредбите да не се разхождаме в парка или на групи повече от двама.

Прекратени са отпуските на всички служители и се следи за стриктното спазване на мерките.

84 акта по 5000 лв. заради разходки на открито в Пловдивска област е съставила полицията днес. За два дни са съставени близо 200 акта.

Около 2900 души са поставени под карантина в домовете си, след като са се завърнали от чужбина. Съвместни екипи на здравната инспекция и полицията  следят дали се спазва режима. Наш екип присъства на такива проверки.

„От РЗИ Пловдив се обаждам, улица „Крайречна“ 12, на адреса ли си, покажи се да те видим“.

Този мъж е под карантина в дома си, завърнал се е наскоро от Англия. Показването му на тераса или прозорец доказва, че е в дома си и спазва карантината.

„След 9 ч. започват проверки от няколко различни екипи по няколко пъти на ден, постоянно“, заяви Панайот Дяков, инспектор РЗИ-Пловдив.

Полицията в Пловдив е безкомпромисна към всеки, излязъл от дома си без основателна причина, а тръгналите на разходка биват глобявани на място.

Траянка Иванова получи акт на стойност 5000 лева заради неспазване на правилата по време на извънредно положение.

„Седнах да си пия кафето и ще се прибера, когато идва не пита, какво да се притеснявам, ние ще умрем  от глад, няма да умрем от тоя вирус“, коментира Траянка.

За два дни полицията в Пловдив е съставила близо 200 акта, всеки на стойност по 5000 лева.

„Мерките си важат. Дано не се налага и повече да ги затягаме. Просто, разбирате ли, ние не играем на криеница, хората... това не е нещо на жмичка, да надхитриш някого - напротив, тоя, който победи и надхитри - той после може да зарази или да умре и умират хора“, заяви премиерът Бойко Борисов.

„То и сега има закон, по който се събират санкциите. Подава се наказателно постановление, минава през съдебните фази и отива към фаза по събиране“, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

След редица нарушения, засечени  през уикенда , централната част на Пловдив днес е пуста.

Разходка на Главната на Пловдив срещу входен билет от 5000 лева. Това е една от шегите, която се появи в социалните мрежи след новите, по-строги правила.

От общинския щаб настояват всички магазини в Пловдив да бъдат затворени, да останат само тези, които продават стоки от първа необходимост. 

Прокуратурата образува 7 досъдебни производства на хора, нарушили карантината. Очаква ги затвор до 5 години и глоба до 50 000 лв.