На 1 юли 82-годишният Славейко пада в дома си в квартал Горна баня и чупи тазобедрена става. Близките му се обаждат на 112 няколко пъти.

„Още в 18,20ч. беше първото позвъняване от нас. В 18,45 ч. се обади някой от медицинския екип, попита какво е състоянието и каза, че линейка пътува. Позвънихме в 20:25 ч. за трети път”, споделя Слави, внукът на пострадалия мъж. 

Линейката пристига малко след 22,30ч.

„4 часа не може да се осигури линейка на пациент, който е на 82 години, има 3 байпаса на сърцето и пищи от болка.  Чувстваш се безсилен в такава ситуация”, допълва Слави.

От Спешна помощ са приели обажданията, но от обяснението по телефона случаят не звучал толкова спешен.

„Това, което на нас е подадено като информация е: паднал, спънал се, не може да стане поради болка в кръста. През това време сме имали 7 пътнотранспортни произшествия, два инцидента с деца и сме имали две аварирали линейки”, казва Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП-София.

В този ден за цяла София има 13 спешни екипа. Освен изброените случаи са извозили и 10 пациенти със съмнения за COVID-19. 

„Това за нашия екип означава – екипът от последния адрес да се върне тук в централата, екипът да се облече, да отиде на адреса, да вземе пациента, да го закара до болница, да се върне тук, да се дезинфекцира и да се дезинфекцира и линейката, което отнема около 1 час”, обясни Катя Сунгарска.

В момента 82-годишният мъж е настанен в Пирогов. Ако състоянието му позволява заради хроничните му проблеми, ще бъде опериран.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!