От началото на годината са глобени 8000 пешеходци за неправилно пресичане. За същия период са станали над 31 хиляди катастрофи. Данните на КАТ бяха изнесени по повод Деня в памет на жертвите на пътно-транспортни произшествия, който се отбелязва тази неделя.

В неделя, в 12 на обяд, всички автомобили на пътната полиция ще бъдат на пешеходните пътеки в столицата с включени сигнални лампи. Преди това, в сградата на столичния КАТ ще бъде отслужена и заупокойна молитва в памет на пострадалите и загиналите от ПТП.

Виждате, намирам се на една от столичните пешеходни пътеки. Пътните полицаи забелязват тенденция на концентрация на инцидентите с пешеходци в зимните месеци в часовия интервал между 18 и 21 часа, в който се намираме и сега. От СДВР са взели сериозно проблема, за което сочи и статистиката от 8 хиляди глобени пешеходци, тази година.

Законът позволява на пешеходеца да обозначи намеренията си за пресичане на платното с високо вдигната ръка. Антоан Петров обаче продава сандвичи в центъра на София и казва, че не е виждал подобна реакция. Но пешеходците пресичали внимателно.

"Пресичат внимателно. Оглеждат се. Но проблема е тук, защото няма пешеходна пътека. Хората минават. Колите свиркат. Чакат и накрая дават газ”, обясни той.

В пъти повече са санкционираните таксиметрови шофьори, а един все още се издирва за да му вземат книжката, казват полицаите. Но освен тях, вече има глобени и шофьори на градския транспорт.

От понеделник столичната полиция и Градския транспорт сформират нарочен патрул, който ще следи за спазването на правилата от шофьорите в обществения транспорт. През последната година статистиката отчита и по-малко шофьори без книжка - 600, миналата година са били 1400.

Според тревожните данни до днес, са регистрирани 31 хиляди 36 пътно-транспортни произшествия само тук, в София. При тези инциденти на пътя са убити 47 души, а ранените са - хиляда 270. Ранените пешеходци за периода са 469 - от тях убитите са 25, като почти всички са хора над 64-годишна възраст. Възрастните пешеходци трябва да внимават най-много и преди всичко трябва да пазят себе си, предупреждават полицаите.

От скоро КАТ проверява водачите и за наркотици. Досега са хванати 27 шофьори с положителна проба за наркотик. Полицаите допълват, съвсем не на шега, че най-много от тях са хванати след концерт