В последните 10 години близо 80% от всеки новозавършил випуск по медицина заминава за чужбина. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV д-р Спартак Вълев – онколог и зам.-председател на Асоциацията на специализиращите лекари.

Цифрата е просто убийствена, останали сме без млади лекари. Имам чувството, че ако вляза в германска болница, ще видя повече познати, отколкото в някоя болница тук. Това си има логично обяснение – хората вземат рационални решения на базата на условията, които им се предоставят“, каза д-р Вълев.

Снимка: bTV

Не става обаче въпрос само за пари, ами и за неуредиците в системата на здравеопазването. „Ако трябва да ги съотнеса, може би е 2/3 хаос, 1/3 финанси“, посочи той.

По думите му лекарите не емигрират, защото в Европейския съюз няма граници – те отиват и си намират по-добра работа“.

Трябва да има обща политика за това как да се задържат българите в България въобще, тъй като не само лекарите заминават, каза д-р Кристина Чачева – акушер-гинеколог, станала известна с първата операция на неродено бебе у нас.

Тя завършва медицина и взема специалност в Германия, но след това се връща у нас, заради ред причини, но и защото е получила достатъчно добро предложение, така че да пожелае да се прибере.

Снимка: bTV

„Мен лично ме удовлетворява това, че работя в България – каза д-р Чачева. – Но аз работя в едно островче. Мисля, че колегите имат право да се притесняват какво ще се случи, че правилата се сменят прекалено бързо, че може би не всичко, което се решава да се промени, е адекватно“.

По думите на д-р Вълев лекарите излязоха на протест заради „цялата бутафория, която тече около т. нар реформа. Всички чакат реформи. Хората си загубиха младостта тук да чакат нещо да се промени, нещата да станат по-добри. Истината е, че никакви реформи не се случват, всичко е един отговор на една много наболяла нужда от страна на обществото. Всички искат реформи и те казват: „Еми ние правим, ето“. А реформи няма“.

Обучението по медицина в България е добро, макар да има много какво да се иска. След това става трудно, след това идва големият проблем - т. нар. специализация, каза д-р Вълев. „Всъщност нереално лошите условия на специализация изгониха младите лекари от България“, каза той и посочи, че при специализация се работи като пълноценен лекар, но „до съвсем скоро никой нищо не ти плащаше и дори не се даваха социални и здравни осигуровки“.

Според д-р Чачева въпреки всичко – неуредиците и непрекъснатите новини за насилие над лекари, това, което може да мотивира докторите да си вършат работата, е взаимодействието с пациентите. „Има много мили и благодарни хора“, каза тя.

Побоят над медицински лица „е същото като няколко мутри пребиха шофьор на Околовръстното, защото им е бибитнал. Това е отражение на обществото ни“.

Вижте целия разговор във видеото.