Десет партии и коалиции се регистрираха днес за участие във вота. Сред тях са три от бившите управляващи - "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България".

Самостоятелните регистрации на „Продължаваме промяната“ и ДБ вече са факт. ПП като партия, а ДБ - като коалиция.

Но Изборният кодекс дава още един последен шанс - до 27 август, или още 10 дни, само коалициите могат да искат промяна в състава си в три посоки - да добавят партии, да махат партии, вписани вътре, или да променят името си.

Дали ще се стигне до там още не е ясно. Днес ДБ отново обявиха, че искат да са заедно с „Продължаваме промяната“, а те им казаха да изчакат до утре. ПП отправиха покана за бъдеща работа и към БСП.

Трите партии от бившата коалиция се регистрираха в един ден. Но - поотделно. Продължаваме промяната обявиха, че дават заявка за първото място и поне 121 депутати в коалиционния им формат.

„Със сигурност ще работим с ДБ дали в предизборна или следизборна коалиция, това е въпрос на тактика - кой вариант ще ни донесе най-много мандати. Със сигурност ДБ, с БСП работим добре. Целим се в този формат да имаме мнозинство в следващия парламент“, каза Никола Минчев.

„Нашето желание за обединение с ПП е ясно заявено, те са на ход. Очакваме ясен отговор, до 27 август може да се направят промени в коалицията“, каза Надежда Йорданова.

БСП заяви четири приоритета, ако отново е във властта.

„Налагане на мораториум върху цената на вода, газ, парно за битовите потребители. Компенсации за бизнеса за разликата в цените. Продължение на социалната програма и приоритети, незабавни преговори с „Газпром“, заяви Корнелия Нинова.

Малко след бившите управляващи се регистрираха и ДПС. И те обявиха, че се целят в победата.

„За да има просперитет в обществото, трябва да има обединение и диалог, и нашата нагласа е победа. Победа за българските граждани, което минава през много добър резултат на ДПС“, отбеляза Мустафа Карадайъ.

И „Възраждане“ обявиха, че ще победят, но - нямат потенциални партньори.

„Влизаме със заявка да спечелим изборите. Да, ще сме първа сила. Към момента няма с кого да се коалираме и затова ще управляваме самостоятелно“, каза Петър Петров.

Още три партии внесоха документи днес - "Български възход", ВМРО и "Ние идваме".