Окръжният съд в Пловдив присъди осем години затвор за жената от пловдивския квартал "Столипиново", която преби осиновеното си момиченце. Инцидентът стана в края на 2022 г.

Анка Михайлова беше арестувана от полицията и ѝ беше повдигнато обвинение, че е причинила смъртта на 2-годишото си дете, като му е нанесла тежка телесна повреда.

След побоя момиченцето беше настанено в болница с тежка черепно-мозъчна травма, но лекарите не успяха да го спасят. То бе прието и с разкъсан бял дроб, синини и следи от ухапвания.

Бе изготвена експертиза по отношение на следите от зъбите. Взета бе отливка от тези на майката, а следите съвпаднаха, каза пред bTV Атанас Илиев, зам.-районен прокурор.

Пред органите на реда майката обясни, че нахапала детето в опит да го свести. Според нея то е паднало от легло, но медиците твърдят, че е невъзможно травмите да са от падане.

"Майката е асоциална. Не е допускала никой в жилището си и се е грижела сама за детето. От извършения оглед в жилището не са установени следи за присъствието на друг човек", обясни Атанас Илиев.

Тъй като детето е осиновено, социалните служби са извършили 6 проверки в рамките на година, но не са установили проблеми в поведението на майката.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.