8 депутати преднина на първата по големина партия пред втората в следващото Народно събрание. Това показва прогнозата на „Маркет Линкс“, изготвена специално за bTV на база официалните данни при обработени 93,28 на сто от протоколите.

Ето и разпределението на мандатите.

„Продължаваме промяната“ би имала 66 народни представители, според изчисленията на нашите партньори. ГЕРБ-СДС ще бъде втората по големина група с 59 депутати. ДПС вероятно ще има 34 места в Пленарната зала.

Левицата ще разполага с 27 представители в новият парламент, а партията с лидер Слави Трифонов се очертава да има петата по големина фракция - с 25 души.

„Демократична България“ ще разполага със 16 депутати, според социолозите. Най-малко ще са хората, избрани от партия "Възраждане" - 13 души.

Ще разгледаме възможните хипотези на база прогнозата. 

Вчера един от лидерите на победителите във вота - Кирил Петков, каза в ефира на bTV, че неговата формация ще си партнира с "Демократична България" и ще бъде много диалогична с БСП, които също вкарваме в уравнението. Като друг потенциален партньор в управлението от "Продължаваме промяната" посочиха и "Има такъв народ".

Общият резултат на тези четири формации е 134 мандата - напълно достатъчно за стабилно мнозинство в българския 240-местен парламент.

Но дали и при какви условия може да се стигне до такова следизборно обединение предвид сериозните разногласия между част от участниците до този момент предстои да разберем в следващите дни и седмици.

Друга хипотеза обединява ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, чийто резултат към този момент показва точно половината мандати в българския парламент - 120. Тоест, недостатъчно депутати за управляващо мнозинство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!