Започна поставянето на ваксини срещу коронавируса и във Велико Търново. Един от кабинетите е в областната болница и по списък днес през него трябва да преминат 25 медици.

През ръцете на микробиолога д-р Антоанета Манахова на ден преминават десетки посявки. Не малка част от тях са на пациенти с коронавирус.

„Значи MERS и SARS - отминаха ни. Обаче този вирус не ни отмина“, казва тя.

Доктор Манахова не е преболедувала вируса и е една от първите заявили желание да се ваксинират заедно с колегите й в лабораторията.

„Колебание не съм имала. В края на краищата на 72 години човек трябва да помисли и за себе си. Иначе няма от какво да се спасим. Или ще отидем в реанимацията, или ще се лекуваме в COVID отделението. Спасението е това – имунизацията”, казва тя.

Ваксинирането в областната болница се извършва по график. На човек са предвидени по 15 минути, като след всеки трима се прави дезинфекция. Началото постави директорът на болницата.

„Ваксината е основния път, който ще ни даде свободата на общуването и ще ни върне към нормалността на ежедневието. Нещо, което всички вече след толкова време изолация жадуваме“, каза д-р Стефан Филев.

Първите ваксини ще стигнат за 200 медици в областта при заявили желание около 900 засега.

Останалите медицински специалисти, включени в първа фаза от Националния план за ваксиниране, се очаква да бъдат имунизирани през януари.