7-кратно са се стопили парите, които нашите сънародници в чужбина изпращат на близките си в България, съобщава БНР, като цитира данни на Българската народна банка. Причината е пандемията – преди нея през 2019 г. у нас през семействата на емигрантите са влезли рекордните над 1 млрд. евро.

Най-много пари на своите близки са изпратили българите от Америка, Германия и Испания.

„Едно много често правено погрешно сравнение е с потоците на чуждестранни инвестиции, които най-често се инвестират в капитал – сгради, машини и т.н. Докато емигрантските пари играят една доста по-друга роля – на допълващ доход за много домакинства, особено по-бедните. Те най-често биват харчени за храна, за гориво, за покупка на дребна техника. Тяхното свиване в хода на кризата е не толкова удар в системата в икономиката, колкото върху домакинските бюджети. Този допълващ доход изчезва и това води след себе си разширяване на разликата в доходите на бедни и богати“, обясни пред радиото Адриан Николов от института за пазарна икономика.

По думите му тези пари трудно могат да се компенсират по друг начин и така семействата, които са разчитали на този вид доход ще се обърнат към социалната система.

Николов отбеляза, че завърналите се от чужбина заради кризата потенциално могат да станат работна сила, ако останат в родината.