През днешния ден има потвърдени 7 нови случа ня COVID-19 у нас.

Това каза на заседание в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, който разясни какво включват извънредните мерки, въведени заради разпространението на заразата.

Всички нови случаи са на хора над 40-годишна възраст, като сред тях има семейство, посетило Австрия, за да кара ски. Има и една жена, контактна на един от пациентите с положителна проба за COVID-19, а мъж е бил на конференция в Брюксел, добави председателят  на Оперативния щаб ген. майор Венцислав Мутафчийски.

Новите заразени са на 62, 80, 68, 59, 57, 56 години. Няма промяна в клиничното състояние нито на пациентите от Плевен, нито на тези от Габрово. Те са в добро общо състояние. Тези във ВМА също нямат температура. 

Част от пациентите са вкъщи, нищо, че са с коронавирус, каза още Мутафчийски.

Перспективите са, че най-рано есента, но по-вероятно догодина през март ще има ваксини, поне според официалните научни съобщения, обясни Мутафчийски.

Здравният министър Кирил Ананиев потвърди мерките за затваряне на търговски обекти, ресторанти, училища, ясли и много други освен магазини за хранителни стоки, аптеки и дрогерии. Той допълни, че мерките може да се разширят. Няма да се затварят бензиностанции, допълни Ананиев. 

Мутафчийски поясни, че доставки от ресторантите остават, затварят се само за посещение.

В края на вчерашния ден Министерството на здравеопазването съобщи, че потвърдените случаи на коронавирус у нас са 23. С потвърдените днешни проби доказаните случаи стават общо 30.

В началото на заседанието министър-председателят обяви, че отсега заседанията няма да са във вида, в който са били провеждани до момента: „Възложил съм с вътрешна заповед, може би това ще е от последните заседания в такъв вид, министрите да си стоят по кабинетите си“.

„Единственото доказано до този момент средство за борба с коронавируса е асоциализацията, ограничаване на контакта между хората, затова и въведохме куп забрани“, посочи още премиерът Борисов.

По-строги ограничения до края на март

До 29 март в страната се затваря почти всичко с изключение на хранителни магазини, аптеки, и дрогерии. Това разпореди със заповед здравният министър Кирил Ананиев като част от мерките, свързани с обявеното извънредно положение.

Няма да работят търговски обекти, ресторанти, ясли, детски градини, училища, забраняват се и масовите мероприятия.

Засега не се предвижда затваряне на българските граници, съобщи днес министърът на транспорта Росен Желязков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!