Косопада, екземите и уртикарията са три от най-честите последици за кожата след прекаран COVID. Това стана ясно от пресконференцията на Българското дерматологично дружество(БДД) преди старта на XIV Национална кампания "Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания".

"В началото дерматолозите стояхме много настрани, защото кожните проблеми бяха редки. Изведнъж, когато приключи COVID пандемията се оказа, че 60% от пациентите се оплакват от сериозен косопад", сподели доц. д-р Жана Казанджиева. Тя обесни, че всеки един косъм преминава през четири цикъла. Косопадът възниква именно тогава, когато от първия етап се преминава в последния - от стадия на развитие към този на почивка. Този косопад трае около 3 месеца.

Доц. д-р Жана Казанджиева сподели също така, че в Ухан след направено проучване е станало ясно, че 48,5% от пациентите с COVID се оплакват от сериозно оредяване на косата. Този проблем се нарича пост ковид или късен ковид синдром. "Едно от възможните решения на този проблем е приема на различни хранителни добавки, витамини, подхранващи терапии и маски за коса. Добре би било да се знае обаче, че за излекуването на косопада трябва време", добави дерматологът.

Косопадът обаче не е единственият проблем. Макар и по-рядко пациентите, преболедували COVID, се оплакват също така от кожни екземи (зачервяване) и уртикария (обриви). И двете заболявания се характеризират с неприятен сърбеж. 

"Дезинфектантите разрушават външния слой на кожата и предизвикат алергична реакция. Трябва да се използва правилен крем за ръце, който да образува външен слой и да предпазва ръцете през деня", това посъветва от своя страна доц. д-р Развигор Дърненски. А д-р Румяна Янкова уточни, че уртикарията е хронично заболяване, макар да се появява спонтанно.

Дерматолозите уточниха още, че копривната треска (уртикария) се наблюдават преди развитието на същинските COVID симптоми, докато уртикарията е състояние докладвано от пациентите след оздравяване. Последиците, които коронавирусът нанася на кожата, са с продължителност около четири месеца.