Пациентка получава две епикризи за една и съща операция. Възрастната жена реши да си потърси правата.

Валя отива през юли за профилактичен преглед в медицински център „Пентаграм”.

Снимка: btvnovinite.bg


„Каза ми се, че имам перде и е наложително да бъде оперирано. Подложих се на такава операция и още същия ден ме изписаха. В крайна сметка ми се издаде една епикриза, в която всичко е описано, че е наред с мен”, обясни жената.

В документа пише още, че пациентката е изписана на следващия ден. Лекуващият лекар е един, а подписа е на друг, който Валя никога не е виждала. В документите ѝ от прегледа преди операцията никъде не е описано, че има проблем със зеницата.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради много силни болки няколко дни след операцията тя се връща в лечебното заведение. Тогава лекуващият лекар ѝ казва, че зеницата ѝ е дефектна. На пациентката се издава втора епикриза за същата операция и със същия номер. В нея обаче е описан дефект в ириса, който липсва в първия вариант.

Според адвокат Мария Радева, винаги лекавщият лекар е този, който трябва да подпише.

Снимка: btvnovinite.bg


„Националният рамков договор поставя такова изискване, че издадената епикриза се подписва от лекуващия лекар и от началника на съответното отделение. Лекуващият лекар е този, който е полагал грижи за пациента”, посочи адв. Д-р Мария Радева, специалист по медицинско право.

Тя е категорична и че няма как да бъдат издадени две различни епикризи за една и съща хоспитализация.

„Това е недопустимо, но важното в случая е коя от двете епикризи всъщност вярно представя фактическата обстановка по хоспитализацията. В единия от документите има част с неистинско съдържание”, допълни юристът.

Снимка: btvnovinite.bg


Екип на bTV придружи  пациентката до медицинския център, за да попита откъде идват разминаванията. Вместо отговори обаче получихме заплахи от управителя на центъра д-р Веселин Даскалов.

Снимка: btvnovinite.bg

На следващия ден от медицинския център отговориха писмено на запитванията ни: „Лекуващият лекар на г-жа Валя Костова е в отпуска. Ще се постараем да отговорим другата седмица.”, пише в писмото им.

Контролните органи казаха за bTV, че започват проверка по случая.