Близки и приятели на загиналите на пътя преди година Ани и Явор се събират отново на протест. Поводът е постановената от съда 6-годишна присъда за Адриян Антонов, който блъсна двамата младежи на бул. „Сливница“ през май 2023 г.

Протестът ще се състои на пешеходната пътека, където стана катастрофата. Насрочен е за 19 часа и се организира от Фондация "Ани и Явор: Ключът е любовта" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата".

Участниците ще проведат мирно шествие до кръстовището на бул. "Сливница" и бул. "Константин Величков".

Към 19 ч. на мястото на фаталната катастрофа се събраха сдружения на семейства, загубили децата си по пътищата. Беше затворено едното платно за движение в посока към бул. „Константин Величков“.

„Позволили сме да живеем в действителност на общество, което позволява децата и близките ни да загиват от армия изключително лоши, безотговорни и арогантни шофьори“, каза майката на Ани Десислава Малчева.

Всички протестиращи настояват за по-високи наказания за виновните за катастрофи и за по-строг контрол на пътя. Майките на Ани и Явор казаха, че ще настояват за максималното наказание от 15 години затвор за Адриан Антонов.

„Искам да живея в една нормална страна, в която има закони и те се спазват, защото неспазването им за съжаление води до трагедии“, каза Людмил Влахов.

На 4 юли Софийският градски съд определи 9 години затвор за Антонов. Това наказание ще бъде намалено с една трета, защото 18-годишният младеж се призна за виновен и се съгласи с цялото обвинение. Поради това делото се гледа и по съкратената процедура.

Като смекчаващото вината обстоятелство съдът прие разкаянието на Антонов, което е различно от признанието.

От експертизата по делото стана ясно, че той е преминал със 100 км/ч през пешеходната пътека.

Семействата на Ани и Явор поскаха максимално наказание за Адриан Антонов.

Снимка: БГНЕС

Според близките на загиналите младежи само справедливо наказание ще помогне да няма други разрушени семейства, а останалите хора ще повярват в правосъдието.

След смъртта на Ани и Явор техни близки и приятели излизаха на протест с искания срещу войната на пътя.

Година след инцидента те отново протестираха, с което почетоха паметта на загиналите младежи, напомниха на цялото общество, че „нямаме право да губим повече човешки животи по този безумен начин“.