55 милиона лева повече разходи за персонал в системата на МВР ще има в бюджета за догодина. Това обяви в ефира на „Тази сутрин” по bTV финансовият министър Владислав Горанов.

“Ще обсъдим с вицепремиера Красимир Каракачанов и вътрешния министър Валентин Радев едно диференцирано увеличение, което да засегне действително полицаите на терен, за да може при тях да се усети по-чувствително”, отбеляза той.

Общо 700 милиона лева повече са предвидени за бюджетно финансираните сектори.

Почти всички сектори, които се финансират от бюджета, ще получат увеличение, каза министърът.

По думите му в обществото има успокоение, а потреблението расте. По последни данни на националната статистика сме с растеж четвърти в Европа – 3,9%. Това се усеща и по парите, които харчим, и по ръста на доходите, който в последните месеци е почти двуцифрен, подчерта министърът.

Според него повече го усещат по-активните и по-добре работещите, а социално слабите и хората, които са пасивни на пазара на труда, няма как да го усетят, тъй като то трябва да мине през преразпределителната роля на държавата.

Финансовият министър увери, че бюджетът за догодина ще е готов в срок – до 30 октомври.

„Ще има и за хляб, и за пътища, и за зрелища”, обобщи той.

„До пролетта на 2018 г. ще бъде готова за възлагане отсечката от магистрала „Хемус” до разклона Плевен – Ловеч”, посочи Горанов.

В рамките на този мандат със сигурност ще имаме готова отсечката, която свързва София с Плевен и Ловеч за около час, допълни той.

Горанов потвърди думите на премиера Бойко Борисов, че съпругата на финансовия министър се е разсърдила, когато е трябвало той да я уволни от министерството, след като го е оглавил.

В момента съпругата му е на работа, която обаче не е свързана с държава по никакъв начин, уточни финансовият министър.

„В началото наистина се сърдеше. Нейната реплика беше: Защо трябва аз да напускам министерството, при положение че съм започнала работа тук преди теб? Защо трябва аз да се подчинявам на това, че ти ще ставаш министър?”, призна Горанов, който обаче припомни,че органът по назначаването не може да е в роднински връзки със свои подчинени.

„В момента, в който станах министър, имах 1 седмица да реша дали аз напускам или тя и се наложи тя да напусне министерството”, посочи той. „Аз положих подписа, с който я освободих от министерството на финансите.

„Сякаш ми е простила, въпреки че от време на време отново е тема на дебат”, отбеляза Горанов в отговор на въпрос.

„В началото не беше доволна, но намери сили в себе си да ме подкрепи”, каза Горанов по повод коментара на Борисов, че съпругата на финансовия министър„киселее”.