Телефонните заплахи за заложени взривни устройства на територията на страната са често явление с 52 фалшиви тревоги от началото на годината, като най-често отговорни се оказват деца или хора с психични отклонения. Това коментира пред журналисти зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев, след като вчера анонимни имейли предизвикаха проверки и евакуации на няколко летища и в редакциите на медии у нас

Вече е започнала проверка с участието на „Европол” и на партньорските служби.

„Съобщенията са излъчени от провайдери извън територията на България Целта им е била да внесат смут и страх и да затруднят работата на обществени институции. В хода на проверката стана ясно, че подобни съобщения са получени и в други европейски столици и в град Ванкувър, Канада на летището във Ванкувър и в медии в Канада”, обясни антимафиотът.

По думите му при проследяването на имейл доставчика се е стигнало до териториите на Швейцария и Сейшелските острови. Установено е, че съобщенията у нас са пристигнали от два адреса.

Киберексперти отбелязват, че инструментите за анонимно сърфиране и изпращане на съобщения са достъпни и реално всеки може да ги използва - свободно се рекламират евтини VPN решения за частни мрежи, а скриването на реалната точка за достъп през tor не изисква огромни компютърни познания.

„Напълно възможно е и деца да са направили това деяние под формата на шега. Категорично е превеждано с „Гугъл Преводач” предвид некоректно използваните думи. Дали злонамерените съобщения са тест за реагирането на държавата на злонамерени сигнали на национално и международно ниво, ще стане ясно на по-късен етап”, отбеляза началникът на сектор „Противоправно съдържание в интернет” в ГДБОП гл.инспектор Михаил Драгоданов.