Общо 51 са случаите на морбили в страната към момента, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев във връзка с разпространението на инфекциозното заболяване.

Само трима са били с непълен имунизационен статус, а останалите изобщо не са били имунизирани, подчерта той. 

Последният потвърден случай е 10-месечно бебе от разложко село. Прието е за лечение в УМБАЛ „Света Анна” и е без сериозни усложнения. Най-новият пациент с морбили е от разложкото село Годлево. Но хората там не са притеснени, че вирусът ще плъзне. Жената има няколко внуци и всички са ваксинирани. 

Голямото огнище на заразата е в Благоевградско. Там след вътреболнична инфекция в детското отделени на разложката болница се заразяват 40 души. Здравните власти в областта съобщават за повишен интерес към ваксините. 

10 души в София и региона също са хванали вируса. Всички общински болници в столицата са отворили кабинети за безплатна ваксинация.

Вчера във Варна е регистриран един случай – на 40-годишна жена, която обаче е била на ски почивка близо до Разлог.

От Здравното министерство припомнят, че имунизацията срещу морбили е задължителна. Силата на вируса е голяма – един болен, срещнал 100 неуминизирани, разболява 95 от тях.

Само през миналата година са били съставени 112 акта на родители, които не са имунизирали децата си. Глобата е между 50 и 100 лв., а за изваждане на фалшива бележка от лекар - 200 лв. 

Главният здравен инспектор направи сравнение, че през 2018 г. е имало 13 случая на морбили, а през 2017 г. – над сто. 

По думите му,  за миналата година е имало 108 съобщения за нежелани реакции при направени над 7 млн. имунизации. 

Предстоят и промени в националния имунизационен календар – намаляване броя на вакисните за туберкулоза и пневмококи, както и въвеждане на реимунизация срещу коклюш и на препоръчителна ваксина срещу варицела.