Първа присъда в Пловдив за нарушаване на задължителна карантина. Районният съд осъди мъж на 10 месеца пробация и глоба от 5000 лева заради това, че е напуснал дома си по време на карантина.

Глобени заради посещение на спортна площадка пък обжалват актовете от 5000 лева.

Неделя следобед с приятели на спортната площадка носи на 31-годишния Христо Вангелов акт за глоба от 5000 лева.

„Като отидох, видях, че и други хора играят, бащи с децата, имаше майки с деца, хора играеха тенис, ние отидохме да играем мач, реших, че няма да има проблеми”, разказа Христо Вангелов.

Мъжът твърди, че полицаите не са обяснили за какво го глобяват. Изпаднал в шок от размера на санкцията - сервитьор е и получава 720 лева, а сега е освободен от работа заради кризата.

„Осъзнавам грешката си, осъзнавам, че наистина съм направил грешка, но 5000 лева е абсурдна сума за мен, имам и кредит 362 за изплащане на жилище, сметнете колко ми остават да живея, с тази глоба ситуацията е беззиходна”, добави Христо Вангелов.

Според глобения мъж на тази детска площадка е имало около 10 души, на тях също са им съставени актове.

От полицията в Пловдив заявиха, че разясняват на всеки гражданин защо получава акт.

„Не спазват заповедта на здравния министър и са излезли по паркове и градинки и на обществени места, където е забранено да се събират повече от двама души”, обясни Виктор Празов, началник на Охранителна полиция-Пловдив.

Глобеният мъж ще обжалва съставения му акт и се надява глобите да бъдат намалени.