Българи са сред най-добрите световни учени според класация на Станфордския университет.

Снимка: btvnovinite.bg

Професор по физикохимия, доктор на науките в Софийски университет. Автор на над 160 научни публикации с голям международен отзвук. Проф. Николай Денков влиза в класацията със синтез и анализ на дисперсни системи и повърхности.

„С френска фирма патентовахме процес как да се правят твърди материали за изолация на сгради, които са негорими – пак за саниране става дума, да не е пожароопасно“, разкрива проф. Денков.

Снимка: btvnovinite.bg

Член-кореспондент проф. д-р Вася Банкова ръководи група в лаборатория по химия на природни вещества към Българска академия на науките. Автор е на десетки трудове. Повечето от тях за ползите от прополиса.

„Защото пчелите са истински майстори в химията и умеят да намират най-полезното  да се защитят от болести!“, обяснява проф. Банкова.

Снимка: btvnovinite.bg

Класацията на Станфорд групира всички изследователи в 22 области и 176 подобласти на науката. Обхваща информация за брой цитирания, авторство и съавторство на 160 000 учени от 150 страни. Българите са 50.

Снимка: btvnovinite.bg

За проф. Денков науката е „хоби, професия, удоволствие, всичко накуп“.

„Науката е моят живот! Всеки ден е нещо ново, различно, от малка исках такава работа и затова си я обичам!“, споделя проф. Банкова

И двамата преподават на студенти по целия свят.  Но винаги се връщат.

Проф. Денков учи студентите, че „трябва всяко нещо да го подлагат на съмнение, дори да го пише в учебниците".

А благодарение на своите възпитаници, проф. Банкова казва, че „всеки ден научаваш нещо ново, споделяш го, няма цена!“.

Науката е техният живот 40 години. Работят и искат догодина техни възпитаници да са в класацията заедно с най-успелите умове в света.