Между 50 и 100 хиляди лева - това е цената на една от най-мащабните спасителни операции у нас. Само 30 000 лева струва курсът на военния хеликоптер, който участваше в издирването на трите изгубени в Балкана над Калофер момчета.

За спасителите човешкият живот е безценен. Някой обаче трябва да поеме разходите - в случая над 10 000 лева само за Планинската спасителна служба (ПСС). Полетите на хеликоптерите са най-скъпи. 10 000 лева на струва само час полет на „Кугър”-а на военните.

Полетите вероятно ще бъдат платени от бюджетите на МВР и на военните. Разходите на спасителите ще бъдат поискани от родителите.

„Нямам ги тези пари, но ако кажат, че трябва да се платят, аз ще намеря. Повече нямам какво да кажа по въпроса”, заяви майката на едно от момчетата. Младежите и родителите им благодариха на спасителите.

„Причиних толкова главоболия и на нас, и на родителите ни, и на цялата държава, на всички, които са ни търсили”, каза Веселин Иванов.

Неяснотите около изчезването на младежите в планината остават. След като вчера твърдяха, че не знаят за издирването, днес промениха версията.

„Знаехме, че ни търсят. Вече от втория ден почнахме да виждаме... въртолет имаше, делтапланери и знаехме, че ни търсят. Винаги, когато ги видехме, гледахме да махаме с ръце, да застанем на открито. Единият път бяхме на доста видно място, но явно не са могли да ни видят”, разказа Веселин.

Следващата седмица спасители и спасени ще се срещнат очи в очи.