На днешния ден се навършват 5 години от потопа във варненския квартал „Аспарухово”, който отне живота на 13 души, сред които и деца.

Мощен валеж доведе до приливна вълна, на пътя на която се оказаха построени в дерето къщи в ромската махала, а и извън нея.

Снимка: Ладислав Цветков

„Аспарухово” се възстанови след потопа с помощта и на стотици доброволци, които помогнаха при разчистването на потъналия в тиня квартал.

Снимка: Ладислав Цветков

Веднага след наводнението започнаха да се разпространяват най-различни версии за причините за него. Политически лица се опитваха да хвърлят вината върху едни или други жители на Варна, но в крайна сметка съдът стигна до извода, че трагедията е причинена единствено и само от природата.

Снимка: Ладислав Цветков

Така и остава отворен въпросът доколко са научени уроците от смъртоносния порой над Варна от 19 юни 2014 г. Деретата продължават да се пълнят с боклуци, а пострадалите водят граждански дела за обезщетения.

Снимка: bTV

Междувременно, половин десетилетие след трагедията в „Аспарухово”, екстремното време в началото на лятото далеч не е напуснало нашите ширини...