Важна информация за зрелостниците дни преди матурата по български език и литература. Нови правила и критерии за оценяване ги очакват на изпитите след 12 клас.

До този момент те можеха да избират дали да пишат есе или интерпретативно съчинение върху едно произведение.

Сега ще имат избор между две различни теми в зависимост от това какъв текст ще създадат.

За разлика от предишни години произведенията, включени в изпита, са значително по-малко - 27, а не 97. Всички те са изучавани в училище.

По-висок резултат се изисква обаче, за да бъде успешна матурата.

Изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки, които носят оценка „Среден (3)”.

Досега за това бяха необходими 23 точки, които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор. Общият брой на въпросите остава непроменен – 41.

С избираем отговор обаче вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година.

Виктор Бонжолов се готви да кандидатства за специалност „Филмово и телевизионно продуцентство” в НАТФИЗ, но преди това трябва да се справи с матурите. Приема положително варианта на образователното министерство за три пъти по-малко произведения за външното оценяване. „От една страна мога да кажа, че това е добре, защото тези 27 творби са разделени на 9 теми, които ни позволяват така да направим съпоставка, примерно темата „Родно и чуждо” можем да я видим в три произведения, което е много голямо улеснение за нас”, казва Виктор.

От позицията на преподавател по български език и литература, учителят му Захари Мишев не харесва промените, но признава, че са в полза на учениците.

„Ще бъдат облагодетелствани по този начин, защото за никого не е тайна, че в днешно време се чете като че ли все по-малко, но от друга страна пък този, който пак казвам има интерес ще намери време да прочете и това, което е отпаднало”, казва той.

Новостите в матурите са следстие от промените в учебните програми, а очакванията са за по-грамотни ученици.

Съчинението или есето ще носят най-много 30 точки, а затворените въпроси – 22.

До 17 май се издават служебни бележки за допускане до матурите, в които се посочват сградите и залите за полагане на съответните изпити.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!