Надзорът на Здравната каса обсъжда парите за здраве за следващата година. Както bTV първа съобщи, в проекта за бюджет на институцията се предвижват промени в няколко здравни закона, които засягат почти целия сектор. 490 милиона лева ще се отпуснат в повече за здраве от догодина.

Стана още ясно, че всички радикални предложения за реформи в сектора са приети с пълен консенсус. Новите промени са закриване на Фонда за лечение на деца, както и Комисията за лечение в чужбина, като дейността им сега ще премине към Здравната каса, която ще решава кой къде да се лекува от тук нататък. Не е ясно дали общественият съвет към Фонда ще запази функциите си.

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева потвърди, че дейността на Фонда минава към Здравната каса.

„За целта сме предвидили допълнителен трансфер в размер на 16 млн. лева. Това ще улесни административната тежест при взимане на решения, тъй като в момента пациенти и родители на деца са подавали документи и в Министерството и в касата. В момента компетентна институция ще бъде единствено и само НЗОК. Принципите на плащане ще бъдат такива, каквито касата прилага за всички останали видове плащания. Ще има пълна прозрачност за решенията на касата, това ще бъде разписано в предстоящите регламенти”, посочи Жени Начева.

Лекарите ще трябва да съобразяват лечението на пациентите с цената на лекарствата и да предписват тези лекарства, които дават най-добри резултати, но и са най-изгодни за Здравната каса.

Агенцията по трансплантации и Изпълнителната агенция по медицински одит се обединяват в ново звено – Агенция за медицински надзор.