Депутатите разпределиха парламентарните комисии в 49-ото Народно събрание на председателски съвет. ГЕРБ-СДС получават най-много - седем, сред тях са социалната и антикорупционната. ПП-ДБ ще имат шест комисии, сред които правната и здравната. ДПС взима бюджетната, вътрешната и конституционната комисия, а „Възраждане“ - тези по туризъм, земеделие и икономика. БСП получава две комисии - транспортната и спортната, а ИТН - само по регионалното развитие.

Междувременно продължава търсенето на подкрепа от страна на ГЕРБ за реализирането на първия проучвателен мандат. ГЕРБ очакват достатъчна подкрепа с първия мандат, обявиха от партията. Те разчитат освен на разговори с партиите, и с отделни депутати.

„Необходими са 121. Те биха дошли от всички народни представители, които поставят държавата преди партията си“, каза Десислава Атанасова в интервю за bTV. 

Това породи напрежение сред партиите парламента. Повечето от тях отрекоха възможността в техните редици да има отцепници, които биха подкрепили кабинет на ГЕРБ. 

Ако получи подкрепата на ДПС и ИТН, Мария Габриел би събрала 116 гласа. Не й достигат само 5. ДПС потвърдиха, че са отворени за диалог. Затова след заседанието номинираната за премиер Мария Габриел и Десислава Атанасова проведоха среща с ръководството на движението.

„При нас има добри експерти, не че при другите партии няма. Във всички партии има добри експерти. Ние ще се отнесем много сериозно към въпроса“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

ИТН днес също се срещнаха с Габриел. А коментарът им, че ще подкрепят кабинетът, дойде от Фейсбук.

„Ние ще подкрепим правителство от експерти, защото ако сега няма редовно правителство след три месеца проблемите ще бъдат в пъти по големи“, каза лидерът на партията Слави Трифонов.

БСП не са били канени на разговори повече. И са категорични, че нито един техен депутат няма да даде глас за кабинет на ГЕРБ. Те дори обявиха, че са спрели отпуските в парламенарната група, за да не ги заподозрат в игри с кворума и осигуряване на възможност кабинетът да мине.

ПП-ДБ засега са в изчаквателна позиция, ако и когато получат втория мандат. А според „Възраждане“ първият мандат е обречен.

ГЕРБ имат само още четири дни, за да представят правителство с първия мандат.