Почти 49 000 зрелостници ще положат матура по български език и литература в понеделник точно в 9 ч. Това ще се случи при определени условия.

Изпитът ще се проведе в повече от 5000 зали на 722 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение.

Всички зали и училища бяха дезинфекцирани и запечатани още в петък. Те няма да бъдат разпечатвани до понеделник сутрин в 7:30 ч., когато ще им бъде направена още една дезинфекция, преди учениците да влязат вътре.

Снимка: btvnovinite.bg

Зрелостниците трябва да си носят служебните бележки за допускане до матурата, лични документи, както и черни химикали, припомни директорът на 23-о училище в София Нина Чанева. Утрешният изпит ще е в три модула.

На всеки училищен вход ще има медицински специалист, който ще измерва температурата. Ако тя е над 37,3 градуса и има грипоподобни симптоми, те ще я измерят втори път. Ако се повтори, ще се взима решение как да се процедира.

Снимка: btvnovinite.bg

След матурата по български език и литература залите, в които са се провеждали изпитите ще бъдат дезинфекцирани и запечатани отново, за да бъдат отворени в сряда, когато се провежда държавният изпит по избираем предмет.

Снимка: btvnovinite.bg

На него ще се явят 37 116 ученици, от които над 11 000 са избрали английски език, а почти 10 000 биология.