47 актьори от Народния театър "Иван Вазов" подкрепиха неговия директор Васил Василев с отворено писмо, изпратено до медиите. 

В него те посочват, че за краткото време, в което той управлява институцията, е успял да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда.

„Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите!”, заявяват актьорите.

Според тях като директор Васил Василев е успял да събере сериозен режисьорски екип, да отвори сцена за млади режисьори и е открил нови сценични пространства.

Благодарение на него едни от най-големите имена в съвременния европейски театър работят с трупата на Народния театър, а неправомерно свалени представления отново са възстановени.

В писмото се посочва още, че директорът на институцията подкрепя творчески инициативи и проекти на колеги от трупата, повишил е актьорските възнаграждения и е привлякъл млади хора със съвременен рефлекс и разбирания в различни отдели на театъра.

 Васил Василев също така е инициирал членството на Народния театър в международната мрежа „Европейска театрална конвенция“ - организация, която съдейства за реализирането на съвместни проекти и обмен между големи европейски театри.

Писмото е реакция в скандала, който се разрасна заради назначението на бившия пиар на ДПС Велислава Кръстева като пиар на театъра и надрасканата ѝ врата и свалена табелка. Режисьорът Александър Морфов сподели, че той стои зад тези действия, които е изразил в знак на несъгласие към мястото Кръстева в институцията.

Драматургът Захари Карабашлиев и режисьорът Явор Гърдев подадоха своите оставки заради случващото се в театъра. Актрисата Албена Колева призова Велислава Кръстева да подаде оставка и отправи множество обвинения към директора Васил Василев.

 

Своята подкрепа към него са изразили:

Албена Ставрева

Александра Василева

Ана Пападопулу

Антон Радичев

Аня Пенчева

Асен Данков

Биляна Петринска

Бойка Велкова

Валентин Балабанов

Васил Драганов

Владимир Карамазов

Владимир Пенев

Владислава Николова

Вяра Табакова

Георги Мамалев

Гергана Змийчарова

Дарин Ангелов

Деян Ангелов

Деян Донков

Ева Данаилова

Ева Тепавичарова

Елена Иванова

Емануела Шкодрева

Жаклин Даскалова

Жорета Николова

Иван Юруков

Илиана Коджабашева

Ирина Митева

Карла Рахал

Константин Еленков

Любомир Петкашев

Милена Атанасова

Михаил Петров

Ненчо Костов

Павлин Петрунов

Параскева Джукелова

Радена Вълканова

Радина Кърджилова

Снежина Петрова

София Бобчева

Стефан Къшев

Стефания Колева

Стоян Пепеланов

Христо Чешмеджиев

Христо Терзиев

Христо Петков

Цветан Алексиев