Учебната година навсякъде ще започне присъствено. Над 57 000 са децата, които ще прекрачат прага на класната стая утре за първи път. 

Общо 46 училища и детски градини ще открият учебната година в други сгради, основно заради продължаващи ремонти. Сред тях са 18 училища от 9 области. 

За всички деца и преподаватели са осигурени условия за провеждане на нормален учебен процес, увериха от Министерството на образованието. 

50 деца ще учат в кметството на пернишкото село Люлин в следващите седмици заради ремонт в училището на село Дивотино.

Въпреки това третокласникът Влади очаква с нетърпение 15-ти септември. 

“В училище уча и имам занимателни часове”, каза Владимир Димитров. 

“Винаги са добри такива обновявания, просто самата система с обществени поръчки е доста мудна и нещата не могат да се случват бързо”, каза майката му Яна Йорданова.

За децата има осигурен и автобус.

“За нас е предизвикателство, но ще се справим, намерихме най-доброто място от двете населени места”, заяви ст. учител в прогимназиален етап в ОУ ''Св. Св. Кирил и Методий'' Христина Христова. 

“От близо 40 години никакъв ремонт не е правен на покрив, виждате и какво е състоянието на външната част на сградата”, каза директорът на ОУ ''Св. Св. Кирил и Методий'' Валентина Тренчева. 

Община Перник е отпуснала над 320 000 лева.  

“Три шести класа и пет седми класа ще бъдат настанени в средно училище "Климент Охридски", каза директорът на ОУ "Душо Хаджидеков", каза директорът на ОУ "Душо Хаджидеков" Грозданка Николова. 

“Според сключения договор ремонтът трябва да завърши към края на октомври”, уточни зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев. 

След като преди 2 седмици огън изпепели покривът на училище "Душо Хаджидеков" в Пловдив, част от децата ще посрещнат 15-ти септември разделени в други две сгради.

“Имаме намерение до края на месец септември учениците да бъдат върнати там”, заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров.  

Щетите вътре в училището са минимални.

От септември е в ход акция "Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя". В утрешния 15-ти септември полицейските патрули в района на училищата ще бъдат с пуснати светлини. От началото на годината на пътя са загинали 21 деца.