Доброволци събраха 4500 фаса или около 200 кутии цигари на Централния плаж във Варна, съобщиха от „Грийнпийс” – България.

Инициативата е част от кампанията „Морето не е за една ваканция”, която се провежда с участието на доброволци, варненската фондация „Мейдей”, „Грийнпийс” – България, както и екологично сдружение „За Земята”.

Почистването е станало за един час и е обхванало малка част от плажната ивица.

Фасовете са опасни за природата и морските басейни, тъй като са високо токсични. Те могат да бъдат погълнати от морските птици или морските обитатели, което би довело до фатален край за много от животните.

„Мястото на фасовете не е на плажа, а камо ли в морето. Призоваваме пушачите да не оставят такива токсични следи след себе си. Могат да носят портативни пепелници или да си ги направят с подръчни материали. Морето не е кошче за отпадък. Ако искаме да се радваме на чиста морска вода – то трябва ние сами да я пазим от замърсяване”, коментира Деница Петрова от „Грийнпийс”-България.

Представители на организацията обмислят какви мерки да предложат на общината в борбата със замърсяването. Според тях отговорността да остане чиста природата е на хората, които сами трябва да си събират боклука.