Над 4000 са местата в почивните бази за ученици това лято, които Министерството на образованието стопанисва. Общо 42 са базите за ученически лагери и туризъм в цялата страна. 25 от тях са на Черноморието.

Леглата в тези лагери са близо 3000. За втора поредна година образователното министерство финансира почивката на изявени и талантливи деца. Проектът, наречен "Творчески ваканции", също е в бази на държавната фирма "Ученически отдих и спорт".

След случаите на отровени деца през лято 2011 и засилените проверки на здравните власти много от станциите, които нелегално работеха като детски лагери и не спазваха необходимите условия за настаняване на ученици, вече са задължени да го правят, защото са под контрол. Проверките показват още, че се е увеличил интересът на хотелиерите да работят с детски групи - по този начин те си гарантират запълване на базата.

Две са категориите детски бази по морето - част от тях са по-нови хотели, преустроени за ученически групи. Заради застрояването обаче пространството за свободни игри при тях е ограничено.

Все повече стават някогашните ведомствени станции, изоставени от десетилетия, които отново отварят врати. Те са доста занемарени и имат нужда от сериозни ремонти, но пък са с големи зелени площи.

Повече по темата - в прикачения видео файл!