Служебният кабинет отпусна допълнителни 20 млн. лв. за еднократна помощ за отопление през зимата. За тази година тя ще е 400 лв.

Помощта се отпуска всяка година от 1 ноември, като размерът ѝ се определя от Министерския съвет. Миналата година размерът ѝ беше 300 лв.

Право да я получат имат домакинствата, които нямат право на целева помощ за отопление заради превишаване на диференцирания доход с до 40 лв. Също и тези, които са регистрирани в бюрата по труда, но за по-малко от 6 месеца

От социалното министерство очакват около 20 000 души да се възползват от тази помощ. Те трябва да подадат заявление в дирекциите "Социално подпомагане".

На този фон оказва се, че парното няма да поевтинее въпреки по-ниските цени на природния газ на световните пазари, но и няма поскъпне. Според Българската газова асоциация ниските цени на синьото гориво ще се запазят и след Нова година. Именно тази стабилност ще държи и цената.

Eксперти изчисляват, че договорите за бъдещи доставки през декември и януари са около 130 евро за мегаватчас. Все пак при екстремално ниски температури е възможно търсенето да скочи и цените краткосрочно да тръгнат нагоре.

Пенсионерката Ани Господинова живее сама и отоплява на парно две стаи

"Миналата година стигах до 105-110 лева с топлата вода, тази година може да е малко по-скъпо, но колкото и да е ще се издържат няколко месеца", разказа тя.

"Увеличението на цената на топлоенергията за бургаската Топлофикация е само 38 стотинки на мегават, което е нищо в сравнение с другите топлофикации", заяви директорът на „Топлофикация-Бургас“ ЕАД инж. Христин Илиев.

Цената на топлото е определена от регулатора още в началото на отоплителния сезон и тя не се е променила, а експертите отговарят защо по-евтиния газ няма да свали цената

„Парното е изчислявано по цени от 120 на газа. Ако стигнем тази цена през зимата, което е малко вероятно, тогава можем да си говорим за по-ниски цени на парното. Сега е най-вероятно тези цени на топлофикациите да не се променят“, каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев.

„Все още имаме надеждите, че зимата ще бъде осигурена и то при нормални цени на природния газ, което е много важно, за да знаем, че ще я преодолеем без катаклизми“, добави зам.-председателят на Българската газова асоциация Кирил Темелков.