„400 души през болница „Пирогов“ за поледното денонощие, като 78 от тях са останали на лечение. През нощта са преминали 90 човека, а хоспитализираните са 23, т.е. може да се каже, че това е една относително спокойна нощ“, съобщи на брифинг заместник-изпълнителният директор на болницата проф. Николай Габровски.

Той отбеляза, че основното натоварване е било след полунощ, когато е имало един относително рязък наплив. Основните пострадали са били от бомбички - десетина души, от които няма нито един с много тежки увреждания. Повечето от тях са били обработени и са освободени по домовете си.

В Токсикологията са били прегледани десетина души за денонощието, като не малка част са били по-млади.

„В Детска реанимация на „Пирогов“ е настанено осемгодишно дете, пострадало при пътнотранспортно произшествие от Благоевград. Състоянието му е стабилизирано, но става въпрос за тежка съчетана травма“, посочи проф. Габровски.

Дете на 3 години от Костенец със следи от насилие е било оперирано заради кръвоизлив около мозъка. Засега състоянието му остава стабилно, но има съмнение за домашно насилие. „Следствените органи са уведомени и тече проверка по случая“, посочи проф.Габровски.

Коронавирусът на Нова година

През нощта са преминали 50 души със симптоми на COVID-19, като петима от тях са били хоспитализирани. В момента пациентите с COVID-19 в „Пирогов“ са 205.

"Пирогов" през 2020 г.

През 2020 г. пациентите, които са потърсили помощ  в  „Пирогов”, са 198 639. Хоспитализирани са 35 372.

Пациентите със симптоми на COVID-19, преминали през специалния триаж, са около 13 000, а останали на лечение с COVID са 3000, най-често – зависими от кислород.

Трябва да се има предвид, че 2/3 от COVID пациентите са лекувани през последните 2 месеца, т.е. ако преди сме имали около 100 човека на месец, през последните 2 месеца имаме по около 1100 пациента, отбеляза проф. Н. Габровски.

„Това е огромно усилие. Огромно натоварване за изключително кратък период от време”, това е вълната на заболяването, каза професорът.

Последните месеци дейността е основно подчинена на COVID-19, макар никое звено да не е прекратявало дейността си. Това коства огромни организационни промени. Като се започне от инсталирането на фургони за триаж пред болницата, премине се през пълното преустройство на пациентопотока и отделяне на COVID болните от останалите и се стигне до разкриването на 450 ковид легла в рамките на десет дни.

Някой мисли, че думата на 2020 г. е COVID, посочи проф. Габровски:

COVID беше темата, а думата на 2020 г. всъщност са 2 думи - Смелост и Солидарност: Смелост на лекарите пред неизвестното, на МВР и учители, на вас медиите, на тези, които избраха разума. На тези, които си останаха вкъщи.

Солидарност - не можем един без друг. Здравеопазването без обществото и обществото без здравеопазване. Ние без мобилизация на всички структури на държавата и управлението, за да се обезпечи материално и организационно. Доказахме, че можем да бъдем смели и солидарни.”

Според проф. Николай Габровски думата в началото на 2021 г. е - надежда.

„Надявам се в края на 2021 да е - успех”, завърши проф. Габровски.