40 българи, работещи в Калабрия, изпратиха писмо до bTV, в което се оплакаха от нечовешко отношение. Собственикът на фирмата, за която работели в Италия от 2 години, дори ги биел.

Нашенците работят в оранжерии в малкото градче Пицо. По техните думи документите им са абсолютно легални. Преди повече от година работодателят им обаче спира да им плаща. В началото всички си мълчат от страх, че ще бъдат уволнени. После решават да надигнат глас. Резултатът е, че една жена от Велинград е пребита, а 15 души са изхвърлени от фермите и в момента са пред посолството ни в Рим.

"Другите са още там, мълчат си да не се случи подобно и на тях и работят. Надявам се България да ми помогне по някакъв начин, затова сме пред посолството. Не може един човек да се подиграва с живота на другите около него", коментира по телефона Ивайло Атанасов.

От Министерството на въшните работи вече проучват случая, а българския консул в Рим Ермелина Пейчева е подала жалба за побоя.

"Стремежът ми е тези хора да се завърнат за момента по домовете си и да не рискуват да бъдат пребити и с потъпкани права. След това вече ще се опитаме по някакъв начин да съдействаме да бъдат изплатени заплатите им, защото самите те вече не искат да остават при този работодател", заяви Пейчева.

Работодателят дължи на българите средно по 8-12 хиляди евро.