4 лева за кубик вода очакват поне шест големи общини у нас. От 1 август цената ще се увеличи заради отпадането на мораториума върху водата, тока и парното.

Поскъпване се очаква в Сливен, Плевен, Варна, Стара Загора, Разград и Шумен.

Най-скъпа вода вероятно ще пият в Шумен - от 3,43 лева може да скочи над 4,50 за кубик.

Снимка: btvnovinite.bg

За водата в Плевен е предвидено 36-процентно увеличение - от 2,90 лв. на над 4 лв.

Предложенията са внесени в регулатора. Омбудсманът Диана Ковачева се обяви против поскъпването.

Евентуалното увеличение на цената на водата в Шумен беше посрещнато с недоволство от страна на местните жители.

„С питейната вода се спасяваме, като си купуваме минерална с тубите и с галоните, защото тя не е качествени за това не искам да се повишава до такава степен“, казва Росица Иванова.

В Стара Загора поисканото увеличение от ВиК дружеството е с 37,8%. Цената би скочила от 3 лв. на 4,15 лв. за кубик. Мотивите са скъпият ток и увеличените договори за доставки.

„Ако сме плащали 1,6 млн. на тримесечие, сега плащаме 4,6 млн. – това е само еленергията. Увеличени са разходите за горива – 40% нагоре, разходите за материали за аварийни ремонти“, казва Тонка Георгиева, главен счетоводител на ВиК-Стара Загора.

Предложенията са внесени в регулатора.

„Предполагам, че в по-голямата си степен те ще бъдат удовлетворени, тъй като дружествата изпаднаха в тази кризисна необходимост с поскъпване на енергийните носители и необходимост от повишаване на работните заплати“, казва Димитър Кочков, член на КЕВР.

Омбудсманът Диана Ковачева се обяви против поскъпването с аргумента, че то няма да подобри качеството на услугата, а ще задълбочи бедността в тези региони.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!