14,5 млн. лв. вече е официално дължат партиите на хазната. 39 политически формации от два парламента имат надвзети субсидии за близо три години, по данни на Министерството на финансите.

Парите ще бъдат удържани от бъдещите траншове на избраните на последните парламентарни избори. А останалите имат време до 2020 г. година да върнат субсидиите.

От парламентарните сили ГЕРБ имат да връща най-много – над 5,6 млн. лв. В ранния следобед от партията съобщиха, че вече са ги превели. Социалистите трябва да внесат в държавната хазна близо 4,3 млн. лв. Партиите от Обединените патриоти -  над 1,5 млн. лв.  И ДПС почти толкова. На „Воля” са били надплатени 656 хил. лв.

На края на списъка от 39 партии е „Партията на българските жени” – с дълг от близо 800 лв.

Кога и с колко ще бъдат намалени субсидиите?

На този фон днес управляващите се събраха и решиха, че субсидията трябва да се намали – но  с колко ще стане ясно преди лятната ваканция.

Още тази седмица започват консултации в парламента за партийната субсидия.  Инициативата ще е на Обединените патриоти и ще се говори за промяна на два закона – за държавния бюджет и за политическите партии. Коалиционният съвет се събра днес, за да се изчисти темата, след като миналия петък отложи решението.  

Как се стигна отново до идеята за орязване на парите на партиите?

Всичко започна, когато стана ясно, че вместо 11 лв. на глас партиите са вземали над 13 лв.

И докато властта поправяше грешката в закона, една сутрин премиерът Бойко Борисов изненадващо поиска един глас да носи само един лев.

Идеята мина на първо четене в парламента. Но точно преди окончателното гласуване последва обрат на обрата – беше отложена.