350 килограма марихуана, опакована във вакуумирани пликове и подредени в общо 44 кашона, са открити в камион от служители на ГД „Национална полиция“ (ГДНП) при спецоперация.

„Камионът е бил установен в град Нови Искър. Колегите по неотложност са предприели незабавно действия, за които са уведомили и Софийска градска прокуратура“, каза на брифинг зам.-градският прокурор Десислава Павлова.

„От наша страна съответно е поет надзорът и ръководството по разследването. Към този час няма привлечен обвиняем, тъй като не са събрани достатъчно доказателства. Очертава се едно комплексно разследване, тъй като предстоят много действия“, каза още Павлова.

От думите ѝ стана ясно още, че в рамките на разследването ще се установи и евентуална контрабанда, защото камионът е преминал няколко държавни граници.

„Ще се разпитват свидетели, задължително предстои назначаването на експертизи, включително и такава, която да потвърди с категоричност вида на наркотичното вещество, както и всякакви други действия, които евентуално се наложат в хода на разследването“, допълни зам.-градският прокурор.

Зам.-главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев съобщи от своя страна, че преди малко повече от месец е получена оперативна информация към ГДНП и в рамките на кратък период разследващите са успели да установят транспортна фирма, която извършва съмнителни превози.

 

„Благодарение на усилията и задълбочената работа, във вчерашния ден колегите пристъпиха към проверка в един от автомобилите, които са към тази транспортна фирма. С действията си в условията на неотложност колегите успяха да предотвратят разпространението на това огромно количество, което можеше да попадне в мрежата за разпространение и да бъде употребявано от различни хора“, заяви той.

От своя страна директорът на ГДНП Атанас Илков обясни, че е „придобита оперативна информация за няколко лица, които с различни транспортни средства, в това число и камион, са осъществили трафик на наркотични вещества от Европа към България“.

На 4 юни същият този товарен автомобил е напуснал територията на България в посока Испания. Върнал се е на 15 юни през ГКПП „Илинден“ и е останал в Гоце Делчев три дни.

„Автомобилът беше под постоянно наше наблюдение. На 18 юни, когато той тръгна и се отправи към София, ние го установяваме в логистичен център в Нови Искър, където започнаха разтоварните дейности на стоката, която той превозваше“, уточни още Илков.

Той посочи също така, че най-вероятно наркотичното вещество е било предназначено за българския пазар.

Лицето, което е управлявало превозното средство, е задържано за 24 часа. Тепърва ще се уточнява евентуална съпричастност и на други лица към тази дейност.

„Фирмата е регистрирана в България. Тя е собственост на неговия баща, който е починал“, уточни още директорът на ГДНП.