35 семейства досега са кандидатствали за помощта, която държавата дава при карантинирано дете. Тя обаче не е за всички, а само за тези, които отговарят на определени критерии.

Ани Гюрова е майка на ученик от клас в 107 основно училище в София, поставен под карантина.

Може да ползва болничен, за да го гледа, да излезе в платен или пък в неплатен отпуск. Ако избере последното, няма да получи целева помощ, защото надвишава подоходния праг от 610 лв. на член от семейството.

„И на кои условия точно да отговаряме при двама работещи родители и собствено жилище – това е абсурдно просто“, коментира Гюрова.

И други родители се възмущават от критерия за помощта. Във „Фейсбук“ страницата на социалното министерство коментират: „Именно затова сме дискриминирани хората, които имаме малко по-високи доходи. Пак поединично ще се спасяваме. Смешници!“

„Всеки един от нас е отговорен, когато става въпрос за разходване на обществен ресурс, наясно сме, че не можем да обхванем абсолютно всички групи, но идеята е да помогнем на възможно най-много хора“, отговори Адриана Стоименова, зам.-министър на труда и социалната политика.

Помощта се полага само ако детето е до 14 години, поне единият родител e в неплатен отпуск или е без работа, но няма право на обезщетение или то е колкото минималната заплата. На парите имат право и самоосигуряващи се родители, които не упражняват дейността си заради мерките в пандемията.

Парите за семействата с едно дете са 610 лв., но за месец, с две и повече деца – 915 лв. Колко точно ще получат родителите зависи от това колко дни е карантината.

Осигурени са 85 млн. лв. от бюджета, които според разчетите на социалното министерство ще стигнат за около 30 хил. семейства.