Последни в записването, но с амбицията да бъдат първи на вота - така и от ГЕРБ-СДС, и от "Продължаваме промяната - Демократична България" се регистрираха за участие в предстоящите избори.

Доскорошните партньори във властта увериха, че ще водят позитивна кампания, но бързо отправиха критики един към друг.

На въпроса какво ще се случи в деня след вота от ПП-ДБ посочиха, че ще търсят партньори, които са готови да направят съдебната реформа и реформата в службите. "Страната се нуждае от редовно правителство с категорично мнозинство", беше отговорът на ГЕРБ-СДС

„Време е България да има нормално, регулярно правителство с ярки политически фигури. Хайде стига с тези експерименти, ротация. Това е екзотика“, каза зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

„Нито ще се откажем, нито ще се предадем, нито ще дадем държавата да се управлява от Пеевски, нито ще дадем бухалки като Сарафов да продължават да управляват задкулисно, нито ще оставим държавата да се управлява от някакви ченгета от нереформирани служби“, коментира съпредседателят на „Продължаваме промянатаКирил Петков.

А на фона на записванията стана ясно и защо някои от партиите търсят нови лица. Евродепутатът от БСП Елена Йончева обясни в ефира на bTV защо е приела да бъде номинация за втори мандат – този път от ДПС.

„Г-н Пеевски ми се обади и ме покани на среща в сградата на Народното събрание. Каза ми, че следи всички теми. Бях изненадана наистина, знае подробности от моите позиции. Аз не съм изграждала отношения на доверие в личен контакт. Отношения на доверие вероятно е моята работа“, уточни евродепутатът Елена Йончева.

„Ние я поканихме. В момента тече номинационен процес. Тя е един независим човек, който е доказал, че защитава свободата на медиите, на журналистите, на хората“, подчерта председателят на ДПС Делян Пеевски.

Сега на ред е финалната подредба на хората, които партиите искат да изпратят и в следващото Народно събрание, и в Европейския парламент.

След като приключи регистрацията на партиите и коалициите, сега е ред на инициативните комитети с независими кандидати. Те имат срок до 29 април, за да се запишат за участие във вота.

23 партии и 11 коалиции официално са поискали да премерят сили в изборната надпревара.

До 7 май те трябва да регистрират и окончателно листите си кандидати, както за новите 240 места в Народното събрание, така и за Европейския парламент.

На 8 май в Централната избирателна комисия ще бъде изтеглен жребият с номерата в бюлетините. От 10 май официално започва предизборната кампания за вота 2 в 1.