34 афганистански граждани са били евакуирани след идването на талибаните на власт, тъй като става дума за хора, които са работили за закритото преди няколко години българско посолство в Кабул, за българския военен контингент и за европейски и международни институции. Това обясни пред депутати в парламента външният министър Светлан Стоев.

До този момент са евакуирани 27 български граждани, очакват се 14 афганистанци по линия на ЕС и има 22 лица, които в момента се намират в Пакистан и им предстои евакуация.

Стоев заминава на среща на външните министри от ЕС по темата. Той беше категоричен, че ще защитава българските национални интереси: „Подкрепяме усилията на ЕК за формиране на приобщаващо преходно правителство, което да доведе до крайното решение на ситуацията в момента. Трябва да имаме единна позиция по отношение на международното хуманитарно право, по отношение на това да не се превръща Афганистан в убежище на терористични организации и за това, че преди всичко трябва да се осигурят външните граници на ЕС“.