За увеличаване на риска от пожари допринасят и опасните горещини, които се очакват в много части на страната. Една от най-горещите точки е Благоевград.

Около обяд температурата на сянка там е около 33 градуса, а в следобедните часове със сигурност температурите ще се повишат.

Хората в Благоевград са си изградили навици и правила, с които се предпазват от горещините през лятото.

„С много напитки, разходки по планината и басейни. А в следобедните горещини с климатик у дома“, споделя Костадин Жеков за своите начини за охлаждане.

„Пием повече вода, течности, седим си повече вкъщи, когато е топло. И слънцезащити, това е“, допълва Лора.

Освен риск за здравето високите температури предразполагат и към пожари, причинени най-често от човешки грешки.

„Начините обикновено са безкрайно много, обикновено - небрежност. Подценяване на ситуацията. От началото на този месец пожарите в сухи храсти се увеличават почти двойно. Това е предразположено и от повишаване на температурите“, коментира главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Термометрите днес на места ще достигнат критичните 40 градуса и освен да пием много вода и да търсим сенчести места, не трябва да забравяме да бъдем отговорни и към заобикалящата ни среда, защото пожароопасният сезон вече е тук.