30% от пенсионерите ще получават под 200 лева на месец и след увеличението на парите им от 1 април. Това показват последните разчети на НОИ.

Общият бюджет за вдигане на пенсиите е 500 млн. лева, а средният процент на увеличение е 9,3 на сто. Той ще е различен за различните групи пенсии, каквото беше и първоначалното намерение на правителството.

Отпуснатите пенсии до края на 2009 г. ще скочат с най-голям процент – 9,8. Това се отнася за около 2 милиона пенсионери. Отпуснатите с начална дата 1 януари до края на декември 2010 година ще бъдат вдигнати с 8,8%, а пенсиите от 2011-а ще скочат с 5,7%.

Най-малко е повишението на доходите при пенсиониралите се през миналата година – 2,2 на сто, това са около 60 000 души.

„Всъщност подлежи на индексиране основата, върху която се изчислява съответния процент според датата на отпускане на пенсията – това е действителния размер на пенсията. В тази база не влизат добавките,” обясни пред bTV управителят на НОИ Бисер Петков.

За пенсиониралите се от началото на тази година няма да получат никакво увеличение от 1 април. По думите на Петков това се случва, защото индексирането има за цел да компенсира обезценяването на отпуснати в минал период пенсии.

„Късметлиите” с по-големи пенсии ще започнат да ги получават от 8-о число следвашия месец.