Три жени искат ново разследване за паднал асансьор в "Майчин дом". 12 души, сред които и бременни жени, пострадаха, след като машината се сгромоляса в столичната болница преди 3 години. Според прокуратурата виновен няма. Обвинителите са предложили никой да не носи наказателна отговорност за пропадането, довело до десетки тежки травми.

Асансьорният техник, държавният надзор и управата на болницата вероятно само ще бъдат глобени. Три от пострадалите искат ново разследване и смятат, че са лишени от правосъдие.

Три години след инцидента Емануела Фролошка, Камелия Камбурова и Лидия Димитрова чакат възмездие. За наказателното дело, което се води по случая са разбрали случайно. Недоумяват, че никой от първоначално заподозрените не е подведен под наказателна отговорност. Табелката, че асансьорът е за шестима души, е скрита от телата на другите. Ограничението става видимо, когато бъдещите майки пропадат.

След инцидента трите бременни оцеляват, но остават обездвижени с месеци и прохождат заедно с децата си. „Тази травма ми е по-тежка от физическата”, казва Камелия.

„На мен ми беше отнето най-свидното нещо - това да бъда майка на новороденото си дете. Аз трябваше да разчитам на детегледачки, които да бъдат моите допълнителни ръце и крака. Бях ограбена”, признава Емануела.

„ Аз прохождах... успях преди дъщеря ми. Заслугата вероятно е нейна, защото тя като че ли ме изчакваше”, допълва тя.

„Когато и детето ти трябва да бъде затворник, защото зависи от теб, това са непростими неща, които никога няма да се върнат”, убедена е Лидия.

Към момента, в който асансьорът е монтиран в болницата, не се изисквало да има механизъм, който да го блокира при претоварване според действащите тогава стандарти. Така звучат мотивите за оневиняване на подсъдимите, изговорени от експертите и приети от прокуратурата.

Преди 2 г. ръководството на „Майчин дом” предостави на екипа ни паспорта на злополучния асансьор. Тогава в папката на болницата екипът ни откри, че всъщност има инструкция за претоварващо устройство. Има и схема къде трябва да се намира то - над кабината. Сервизният техник, който също е подсъдим, тогава се изненада от откритието, което се случи пред очите му. Към онзи момент в папката беше цялата документация на конкретния асансьор, пазена в болницата.

Веднага след излъчване на разследването, папката, представена на екипа ни като паспорт на асансьора, бе иззета от агенцията на технически надзор, която е страна по случая, и обявена за фалшификат.

Към днешна дата прокуратурата е поискала не присъди, а глоби за подсъдимите по делото. Мотивът е, че експертизите сочат, че жените са се качили в асансьора доброволно и са пренебрегнали невидимата от тела табела за ограничение от 6 души. Така прокуратурата приема защитната теза на разследваните за инцидента. Те още преди близо 2 г. са категорични, че табелката замества претоварващото устройство. Въпреки че, ако човекът е незрящ, така написаното не би го предпазило.

Междувременно трите пострадали при инцидента жени още се лекуват и водят искове за обезщетения заради причинените травми. В документите по тези искове юристите на болницата определят случая като инцидент, за който пострадалите сами са виновни - качили са се по своя воля, претоварили са машината и са причинили на „Майчин дом” щети за 80 000 лева.

На Емануела ѝ предстоят още две операции, обясни самата тя в предаването „Хрътките” на bTV. Жената е инвалидизирана официално.

„Не мога да тичам, не мога да ходя, трудно клякам”, разказва Камелия, която трябвало да роди с 2 счупени пети и ляво коляно след инцидента.

Лидия се „отървала” със смляна кост при удара и сега редовно ходи на рехабилитации.

Трите жени казват, че в случая те са слабата страна и са незащитени от закона и институциите. Години по-късно усещат само болка и обида.

Чули по свой адрес че са „тъпи бременни крави”. И трите дами се обединиха около мнението, че справедливост трябва да има, както и закрила на бъдещата майка. „Има виновници, трябва да бъдат намерени и наказани”, категорична е Камелия. Емануела добавя, че трябва „хората да си поемат отговорността, вменена от техните задължения”.