120 000 са асансьорите, които се използват всеки ден в България. Средната възраст на съоръженията у нас е между 45 и 50 години, обясняват от Българската асансьорна асоциация. На пръсти се броят машините, спрени заради лошо състояние, а близо 90 000 са потенциално опасни.

„Т.е. тези 90 000 асансьора, какво може да ни се случи, ако човек се качи на тях. Може човек да се нарани или да се убие, това е опасен асансьор”, коментира Николай Маринков от Българската асансьорна асоциация.

Опасно премеждие с асансьор имаше само преди два месеца в Бургас. Валя Колева и едногодишното й внуче паднаха в асансьорна шахта на медицинкси център в Бургас. Детето се размина без сериозни травми, а баба му излизе от кома, ден след падането. „Все още съм на болкоуспокояващи, има дни, когато съм по-добре, има дни, когато не съм чак толкова добре”, сподели жената пред bTV.

„При мирно време жертви да даваме от асансьори, аз не знам дали има някъде другаде по света", възмутен е съпругът на Валя Вълко Колев.

Асансьор пропадна и през 2010 г. - в столичния „Майчин дом”. В него се возят Емануела Фролошка и още бъдещи майки. Жената ражда сина си 20 дни по-късно. „След този ницидент от един активен човек, който пътуваше, аз развих аерофобия. За съжаление, не мога да тичам, не мога да клякам или, ако го правя, то е с помощ”, разказа жената.

Емануела и още две жени, оцелели в инцидента вече четвърта година водят дела, засега без особен резултат, но не се отказват. „Хората задължително трябва да търсят правата си”, категорични са пострадалите.