Близо 3 млн. души са българските емигранти, които са напуснали страната в последните 23 години и все още имат наши паспорти, пише "24 часа".

2,1 млн. български граждани е имало по света през 2011 г. според официално преброяване на държавната статистика. Оттогава обаче не е имало актуализация на данните от стран нито на Държавната агенция за българите в чужбина, нито от МВнР. В числата освен това фигурират само българските граждани, но не и хора, които са българи, но нямат наш паспорт.

Турция остава с най-многобройната общност имигранти от България. Официалните данни са за 500 хил. души с наши паспорти, но огромната част от тях реално са изселници от възродителния процес в края на комунистическото управление.

Над 1 млн. души нефициално обаче надхвърля бройката на българските емигранти в следващите 3 държави от класацията. Според данните на държавата в САЩ живеят 300 хил. българи, в Гърция още толкова, а в Испания - 250 хил. По информация на различните български сдружения там и други неофициални канали става дума за доста по-големи колонии.
Българите са втори по численост след албанците в Гърция главно защото в южната ни съседка не се изисква разрешение за работа, пише още изданието. Само на остров Крит работят над 30 хил. българи. Като общ брой постоянно пребиваващите в Гърция са около 200 хил., но при сезонната селскостопанска заетост достигат 250 хил. души. При това цифрите сочат само хората, които са регистрирани, а според гръцките медии в страната има двойно повече имигранти от 500-те хиляди души с редовен статут.

250 хил. са българите в Испания по официални данни, но броят им вероятно е двойно по-голям. Много българи не се регистрират и работят нелегално без необходимите договори. Още през 2007 г. броят на българите в Испания бе надхвърлил 350 хил. души.

При 300 хил. българи официално в САЩ неофициално само колонията ни в Чикаго достига 150 хил. и го превръща в един от най-големите български градове. Следват Лос Анджелис с около 25 000, Ню Йорк, Вашингтон, Маями, Финикс, Лас Вегас. Най-много българи има в щата Илинойс (където е и Чикаго) - вероятно над 150 000, и по-малко във Флорида - между 60 хил. и 120 хил., и в Калифорния - между 40 хил. и 120 хил. Между 30 и 150 хил. българи има и в Канада според различни източници. Още по 70-80 хил. души са общностите в Бразилия и Аржентина.

Вече няма регион на Великобритания без българи, а официалните данни на британските и българските власти показват, че на Острова има 50 хиляди. Реално обаче са много повече, защото няма статистика на всички пристигнали. Някои анализатори твърдят, че дори са двойно, а може и повече.

51 хил. са официално българите в Италия, неофициално надхвърлят 120 хил. души. Най-много има в област Ломбардия с център Милано - близо 10 000 души, следва я Лацио с център Рим. Българките са двойно повече от мъжете в Италия. Неофициално около 40 хил. българи има и в Кипър, официално са 19 хил., съобщава още изданието.