38-годишна майка на 3-годишни близнаци – момченце и момиченце, е задържана за 24 часа, след като и двете ѝ деца постъпиха в болница в Пловдив. Момченцето е прието по спешност със спукан череп и хематом.

И двете деца са били със синини и недохранени, тежали са едва по 9 кг. Лекарите са били шокирани от вида им и са повикали полиция.

По данни на майката момченцето се е намирало в детско креватче, когато върху главата му е паднал гипсов орнамент, поставен на стената. На детето е оказана спешна медицинска помощ и е извършена животоспасяваща операция.

Снимка: btvnovinite.bg

38-годишната Иванка Стефанова отглеждала децата си сама. Пред bTV тя отрече да ги е малтретирала и заяви, че живее бедно.

„Трудно съм ги гледала, от нищо не са били лишени”, каза тя. На въпрос защо близнаците са недохранени, тя отговори: „Защото съм беден човек”. Без необходими документи не ми се оказва помощ, допълни майката.

Има данни, че тя е употребила алкохол. По данни на лекарите майката е била във видимо неадекватно състояние, когато е завела близнаците в болница.

Снимка: btvnovinite.bg

Бащата е в чужбина, работи в Германия.

Назначена е експертиза, която ще установи как са отглеждани близнаците.

Снимка: btvnovinite.bg

Полицаите са извършили оглед на апартамента, който е запечатан. От първоначалния оглед не могат да кажат, че там няма добри условия за отглеждане на деца.

Съседи разказаха, че не са виждали децата в блока. Виждали са как жената разхожда всеки ден куче, но не и близнаците. „Сега се ужасяваме, че те са живели горе”, каза Лиляна Димитрова, която живее в блока.

Снимка: btvnovinite.bg

Когато Иванка е живеела със съпруга си, съседи често чували викове и скандали. От полицията потвърдиха, че са се отзовавали на повиквания.

Под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив продължават активните процесуално-следствени действия. Разпитват се свидетели по делото.

Предстои да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, която да установи вида и механизма на причиняване на телесните повреди, извършва се и повторен оглед на местопроизшествието.

Районна прокуратура в Пловдив наблюдава досъдебното производство за това, че родител е оставил лице, намиращо се под неговите грижи без надзор и с това е създал опасност за неговото физическо развитие.