Мъжът, арестуван на петъчния протест заради непристойно поведение към полицаи, беше пуснат под гаранция от 1000 лева. Димитър Педев обаче остава в „Пирогов“ в стабилно състояние.

Случаят с 29-годишния Педев се развива на Орлов мост малко след 21 часа. Как точно е пострадал и към момента не е съвсем ясно.

Негови приятели го разпознаха в снимка на арест, разпространена в социалните мрежи.

„Той е с тежко комоцио и огромен хематом на лявото око. Има и наранявания по цялото тяло. Окован е в белезници и го пазят полицаи като най-големия престъпник“, разказа майка му Юлия Педева.

Според МВР Педев е бил арестуван, защото се държал грубо със служители на реда.

„Не бих могъл да коментирам пред вас думите и изразите, с които ги е нагрубявал, защото не са за пред обществото. Отправяно му е разпореждане няколко пъти да преустанови своите действия“, каза директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Дали е бил бит от полицаи, тепърва ще се изяснява. От МВР обаче са категорични, че след ареста му е дадена възможност за медицинска помощ, както и да се свърже с адвокат или с близките си.

По думите на майка му той няма спомен за случилото се.

„Не си спомня, че дори е бил на протест. Той няма представа в какво го обвиняват. В състояние, в което човек е загубил паметта си, всеки може да го обвини в какво ли не“, каза още Юлия Педева.

„Като е настанен в арестното помещение на Първо районно има изградено видеонаблюдение. Ще бъдат снети записите, така че по категоричен и несъмнен начин ще стане ясно дали е упражнявано полицейско насилие“, каза още Хаджиев.

Другият младеж, който се разпознава в клиповете, заснети пред Министерския съвет, вече си е вкъщи, но засега запазва мълчание.