Стотици хиляди жертви взема грипът всяка година. По данни на Световната здравна организация, около 72 хиляди души в Европа умират вследствие на усложнения от грип.

В световен мащаб смъртните случаи са повече от половин милион. До края на годината у нас ще могат да се ваксинират 280 000 души.

120 000 от внесените ваксини са безплатни и са за хора над 65-годишна възраст. Останалите 160 000 са за всички желаещи, като една ваксина струва около 26 лева.

Имунизацията срещу грип е препоръчителна най-вече за децата, бременните, пенсионерите и за хората с хронични заболявания.

На този етап у нас все още няма случаи на грип.

73-годишната Стефка Димитрова редовно се имунизира срещу грип, а тази година й се полага безплатна ваксина по Националната програма, засягаща хората над 65 години.

„Не се разболявам, и да ме хване грипът, много по-леко минава, без антибиотици, без нищо”, казва Стефка Димитрова.

Според д-р Виделина Моллова безплатните ваксини рязко са повишили интереса на пенсионерите към имунизацията. Лекарката обаче е получила едва половината от заявените 100 дози и се надява, че ще успее да ваксинира пациентите, които имат нужда.

А държавният здравен инспектор д-р Кунчев успокоява, че излишъкът от ваксини в някои от кабинетите ще бъдат разпределени там, където не достигат.

Той съветва личните лекари внимателно да подбират кои пациенти да ваксинират.

„Не искам да съм на негово място да решавам на кой да дам ваксина, но, разбира се, че ще даде приоритет на тези, които са най-рискови. Хората с декомпенсирани хронични заболявания”, обясни д-р Ангел Кунчев.

А в специално интервю за bTV световнопризнатият специалист по имунология проф. Гаваци предупреждава:

„Много сериозно заболяване е грипът при по-възрастните хора. Един от двама получава кардиологични проблеми след прекаран грип. Затова трябва да започнем с имунизацията навреме”, съветва проф. Гетан Гаваци.

Очаква се грипът да ни удари в края на януари догодина.