Заради продължителното засушаване 28 населени места в Търговищко са на воден режим, алармира управителят на ВиК в областният град Явор Миланов. От безводието вече четвърти месец страдат хората от 27 села и жителите на град Омуртаг.

Най-драстичен е режимът в село Презвитер Козма, където вода се подава веднъж през 10 дни. В Омуртаг пък течаща вода има само във вечерните часове - от 17 до 22 часа.

Според шефа на местната ВиК е община Търговище без постоянно течаща вода са 6 села, в община Омуртаг - 13, а в Антоновско - 8.

Причината за режима е намаленият дебит на водоизточниците, уточни Миланов. По думите му, липсата на валежи над 120 дни води и до сериозни аварии по водопреносната мрежа. Специалистите от ВиК отчитат трикратно увеличение на повредите от август насам.

Това не е единствената област с воден проблем в Северна България. От месеци от режим се оплакват хората в Севлиевско. От безводието там са засегнати над 60 000 души, които се радват на живителната течност от чешмите си през ден, за по 2-3 часа.